11 May 2010

Perubatan Turut Membantu Penyelesaian Isu Perpindahan


sumber : Perubatan.org (link)

Baru-baru ini, timbul ura-ura yang mengatakan bahawa kemungkinan besar bermula pada sesi akademik pada tahun hadapan (2010/2011), keseluruhan pelajar Al-Azhar di seluruh muhafazah di Mesir akan dipindahkan di Kaherah. Adakah perkara ini akan terjadi?

Insiden ini tercetus apabila satu muktamar telah diadakan oleh The World Associatian For Al-Azhar Graduates (W.A.A.G.) dengan kerjasama pihak pengurusan Al-Azhar Mansurah bersama mahasiswa/wi wafidin pada 24 April 2010.

Muktamar ini diadakan bertujuan untuk memaklumkan kepada mahasiswa/wi wafidin Al Azhar Mansurah berkenaan perpindahan ke fakulti baru seluruh wafidin ke Kaherah. Fakulti yang dimaksudkan adalah sepertimana yang diberitahu oleh Setiausaha Rabitah Alamiah iaitu Kuliah Ulum Islamiyah.

Rabitah Alamiah menegaskan bahawa perpindahan mahasiswa/wi ke Kaherah merupakan satu ketetapan yang mesti diikuti oleh mahasiswa/wi wafidin namun dalam perbincangan yang lain, pihak amid menegaskan bahawa ianya masih lagi dikaji dan diperbincangkan di peringkat atasan.

Perkara ini telah mendapat bantahan dari pelabagai pihak termasuk keduataan Indonesia dan mahasiswa/wi wafidin yang lain. Perkara ini dijangka membawa pelbagai kesan buruk sama ada kepada mahasiswa/wi Al-Azhar dan juga kepada mahasiswa/wi perubatan sendiri.

Namun, secara kesimpulannya isu perpindahan ini masih lagi diperingkat perbincangan dan belum diputuskan secara jelas oleh pihak yang terbabit. Pelajar wafidin di muhafazah masih tidak mendapat arahan secara rasmi daripada peringkat Al-Azhar pusat berkenaan perpindahan ini. Apa pun kita mengharapkan beberapa saranan yang sewajarnya kita ambil sekiranya ia benar-benar terjadi. Antaranya, :-

1. Membantu dari sudut kewangan secara peribadi atau besar-besaran melalui derma

2. Bertimbang rasa dalam perkara kewangan dengan cara tidak menaikkan harga barang umum pelajar walaupun kita berkemampuan seperti harga sewa rumah dan lain-lain.

3. Berdoa dan memohon kepada Allah moga-moga perkara perpindahan ini tidak berlaku

4. Mengambil berat akan isu di sekeliling mahasiswa dan sahabat kita di Mesir

0 comments:

Post a Comment

Artikel Popular

Dairy

 

Ibnu Ir Fadzil Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal