12 January 2010

Badar Dalam Memori

Perang Badar adalah peperangan pertama yang dilalui oleh umat Islam. Ia berpunca daripada sekatan ekonomi dan rampasan harta penduduk Islam di Mekah. Pada Jamadil Awal dan Jamadil Akhir 2 Hijrah bersamaan November dan Disember 623 Masihi, pedagang Quraisy, Abu Sufian, bergerak ke Syam dengan membawa harta kekayaan milik mereka untuk diniagakan bersama 40 orang pengawal.

Lalu, Nabi SAW mengambil kesempatan ini untuk membuat serangan kepada mereka bertujuan melumpuhkan ekonomi mereka. Bahkan harta yang didagangkan oleh mereka, antaranya hasil daripada rampasan terhadap umat Islam sendiri. Lalu, Baginda SAW cuba membuat sekatan di Zil Usairah. Namun, pedagang Quraisy sudah pun melepasi kawasan tersebut.

Namun, kesempatan sekali lagi diambil ketika pedagang Quraisy dalam perjalanan pulang dari Syam. Lalu Baginda SAW mengutuskan Talhah bin Ubaidillah dan Sa’id bin Zaid sebagai perisik. Setelah mengetahui kedudukan, lokasi dan laluan mereka, Rasulullah SAW bersedia dengan tentera seramai 313, 314, atau 317 orang, dan 82, 83 atau 86 orang.

Mereka bergerak dengan sederhana, iaitu tanpa kelengkapan, 2 ekor kuda dan 70 ekor unta. Setelah selesai bersiap, mereka mula bergerak ke Badar. Abu Sufian agak berhati-hati kerana bimbangkan sebarang serangan. Beliau telah dimaklumkan bahawa Rasulullah telah pun menghantar pasukan untuk berhadapan dengannya.

Beliau segera mengupah Damdam bin Amru untuk meminta bangsa Quraisy menghantar tentera untuk menjejaki Rasulullah dan tentera. Tentera Mekah seramai 1300 orang, di antaranya ialah 100 ekor kuda, dan 600 pejuang yang memakai baju besi.

Tetapi di pertengahan jalan, iaitu di al Juhfah, mereka menerima surat daripada Abu Sufyan bahawa keselamatannya terjamin, dan tidak perlu menghantar apa-apa bantuan. Tetapi Abu Jahal masih ingin meneruskan perjalanan ke Badar, dan mengadakan pesta di sana.

Namun, pandangannya tidak dipersetujui oleh sebahagian pembesar. Ini menyebabkan Bani Zuhrah mengambil pendekatan dengan kembali pulang ke Mekah mengikut arahan ketua mereka. Maka, tentera Musyrikin yang berbaki meneruskan perjalanan ke Badar.

Apabila berita kedatangan tentera Musyrikin ini sampai kepada Baginda SAW, Baginda SAW mengadakan perbincangan, kerana situasi yang agak merbahaya dengan kekuatan tentera Islam yang ada. Namun, sidang perbincangan tertinggi bersetuju untuk meneruskan peperangan.

Setelah itu, Nabi SAW mengatur strategi dengan menyusun tentera Islam di tempat yang strategik. Mereka telah tiba di kawasan tersebut lebih awal, dan berlakulah pertemuan di Badar yang menyaksikan pertempuran yang dahsyat di sana.

Peperangan bermula dengan beradu kekuatan di antara dua pihak. Ubaidah bin al Harith berjaya membunuh Utbah bin Rabi’ah, Hamzah membunuh Shaybah bin Rabi’ah, dan Saidina Ali membunuh al Walid bin Utbah. Ketiga-tiganya ialah orang ternama di kalangan Musyrikin.

Setelah ketiga-tiga orang ternama ini terbunuh, tentera Musyrikin semakin marah dengan Islam, lalu peperangan pun tercetus. Pada permulaan peperangan ini, tentera Islam hanya bertahan, sehinggalah sampai satu ketika, arahan dikeluarkan untuk melakukan serangan balas.

Ketika serangan balas dibuat, serangan tentera Musyrikin mula tumpul, disebabkan serangan mereka yang terlalu bertenaga pada permulaannya. Di dalam peperangan ini juga, tentera Malaikat turun membantu Islam, dan menyaksikan kekalahan yang teruk di pihak Musyrikin.

Ketika tentera Islam membuat serangan balas, pertahanan tentera Musyrik semakin bolos, dan akhirnya berjaya dibolosi sehinggalah sampai kepada Abu Jahal yang dibenteng dengan pertahanan yang ramai. Tetapi akhirnya Abu Jahal telah dibunuh oleh dua orang kanak-kanak iaitu Muaz bin Amru dan Mu’awwidh bin Afra.

Muaz bin Amru berperang sehingga terputus tangannya, dan Mu’awwidh syahid setelah kedua-duanya berjaya membunuh Abu Jahal. Tetapi, di akhir peperangan, Abu Jahal masih hidup, dalam keadaan nyawa-nyawa ikan. Lalu Abdullah bin Mas’ud memancung lehernya.

Demikianlah serba ringkas kisah Perang Badar, dan hasil daripada peperangan tersebut telah menyebabkan kafir Quraisy mengalami kerugian yang teruk. Tentera Musyrikin telah terbunuh seramai 70 orang, dan kebanyakannya di kalangan pembesar mereka, dan 70 orang lagi ditawan. Manakala tentera Islam, seramai 6 orang dari kalangan Muhajirin yang terkorban, dan 8 orang dari kalangan Ansar.


Muhammad Mujahid bin Mohammad Fadzil
Usuluddin, Akidah dan Falsafah
Universiti al Azhar

0 comments:

Post a Comment

 

Ibnu Ir Fadzil Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal