14 June 2010

Logo Kelab UMNO Pada Banner MECC. Adakah Sukan 1 Malaysia Pun Sama?


Adakah kalian masih ingat Karnival Kerjaya Timur Tengah 2007 (MECC)? Antara Program yang didakwa oleh JPMK sebagai program kerajaan, tetapi malangnya pada Hari Kedua dan Ketiga, tertera logo Kelab UMNO Kaherah. Oh.. sungguh cedera hati ini, seolah-olah tertipu dengan permainan lidah.

Semalam, saya membuka web JPMK, tertera iklan Sukan 1 Malaysia begitu besar. Persoalannya, adakah perkara yang sama akan berulang kembali? Adakah pada hari pertama, program digambarkan sebagai program Kerajaan, kemudian pada hari-hari berikutnya, terserlah keUMNOan?

Apa salahnya berterus terang daripada awal. Kalau betul anjuran Kelab UMNO Kaherah, siarkanlah secara professional. Kalau benar di bawah Kerajaan, kenapa tertera logo Kelab UMNO pada hari kedua dan ketiga dalam program MECC?

Pada hari pertama MECC pada 2007, saya tidak lihat terdapat unsur-unsur penipuan ini. Alhamdulillah, walaupun program berlaku banyak kecacatan.. biasalah.. Mana ada program sempurna.

Tapi, kenapa ia disembunyikan? Dan dirahsiakan? Adakah Sukan 1 Malaysia akan mengulangi kejadian yang sama? Adakah di hari kedua dan ketiga akan tertera banner Kelab UMNO dalam program Sukan 1 Malaysia?

Gambar di bawah ini ditangkap pada hari kedua Program Karnival Kerjaya.. Tiba-tiba logo Kelab UMNO tertera dalam Program MECC 07.. Sedangkan JPMK kata itu adalah program kerajaan.

[SUC30131.JPG]

[SUC30118.JPG]

Ya Allah, sekiranya terdapat penyelewengan dan penipuan dalam program ini, dedahkanlah ia. Engkau Maha Mengetahui.

p/s : Biasanya ISMA Mesir pandai bab-bab tabayun ni.. tolong tabayun sket..

Muhammad Mujahid bin Ir Haji Mohammad Fadzil
Fakulti Usuluddin, Jabatan Akidah dan Falsafah
Universiti al Azhar

15 comments:

AWOLscholar on June 14, 2010 at 9:53 PM said...

1stly, kenapa ko beria2 sgt nk boikot program sedara seislam kau sendiri?ade maksiat ke?
aku nak tanya ko, 'kerajaan' negara ko diperintah oleh siapa?UMNO kan?
so, prog krajaan mestilah ada kene mgena kalo xbyk pun cket dgn UMNO..

-mcmni je ke ksimpulan yang dpt dibuat oleh so-called budak 'akidah falsafah'?..shame on you mista!!

Colgate on June 14, 2010 at 10:35 PM said...

ya Allah.. ust.. cukup la tu. x habis habis nak cari point....

Lutpi on June 14, 2010 at 11:21 PM said...

to AWOL :
-1stly aku nk tanya bile penulis kata untuk BOIKOT atau suruh BOIKOT prgrm ni?

-aku nak tanya ko, 'UMNO' diperintah oleh siapa? APCO kan?
so,prog 'UMNO' mestilah ada kena mengena kalo xbyk pun cket dgn APCO.

-mcm mn la kaedah agama yg digunakan oleh bdk pengajian islam sehingga blh menyokong dan mendokong UMNO-APCO...

ibnuirfadzilbodoh on June 15, 2010 at 3:21 AM said...

kepada lutpi, kami bukan menyokong.. tp mengajak korg semua supaya dpt berfikir secara terbuka.

ok! mengikut kebiasaan yg mana ianya telah pun diketahui oleh kebanyakkan org. setiap program atau projek yg di anjurkan kerajaan baik kecil mahupun besar pasti akan ada logo UMNO atau BN disebabkan mereka yg menguasai kerajaan. sebagai contoh, projek2 JKR, KBS, KLB, dll.

jd, ianya tidak akan menjadi satu masaalah atau kemusykilan sekiranya program yg di anjurkan kerajaan terdapat logo atau lambang UMNO. yg menjadi MUSYKILnya bilamana terdapat logo PAS didalam program kerajaan.

sama la juga dgn perogram2 yg di anjurkan kedutaan. takkan la dlm program yg di anjurkan kedutaan nak kena ada logo PMRAM sedangkan PMRAM itu sendiri tidak di iktiraf kedutaan. pelik pun ada kan kalau difikir2kan balik.. tak gitu cik lutpi?

Lutpi on June 15, 2010 at 6:27 AM said...

kepada ibnufadzilbodoh (siapa yg membodohkan org lain sebenarnya dia membodohkan dirinya sendiri) :-

ok, kamu mengajak supaya berfikir secara terbuka, sy mengajak kpd berfikir secara undang2. Jgn terlalu terbuka sampai undang2 yg dibuat dilanggar.

sila baca :

PERATURAN-PERATURAN PEGAWAI AWAM (KELAKUAN DAN TATATERTIB) 1993

PERATURAN 21- KEGIATAN POLITIK
PEGAWAI KPT/KPDP DILARANG MENGAMBIL BAHAGIAN DALAM POLITIK ATAU MEMAKAI LAMBANG PARTI POLITIK,

CONTOH PELANGGARAN PERATURAN 21
-Berkempen bagi pihak parti politik
-Mengedar risalah parti politik
-Memegang jawatan dalam parti politik

p/s : agak2 ada tak yg dilanggar oleh pegawai kita kat sini?.

dr.muslimah on June 15, 2010 at 9:03 AM said...

ha, betol tu lutpi..ana pun bukan la nak boikot UMNO..we all know yang UMNO atau nama gahnya BN ni memerintah Malaysia..

memang en ibnuirfadzilbodoh (kesian ayah hang sebab anaknya sendiri membodohkan bapanya-for sure bukan us mujahid) ni tak puas hati dengan us mujahid tapi jadi pembaca setia gak..popular la orang PMRAM..berani..ayat yang selalu dalam komen ana "kalau ada us mujahid salah, sila betulkan"..

"ok! mengikut kebiasaan yg mana ianya telah pun diketahui oleh kebanyakkan org. setiap program atau projek yg di anjurkan kerajaan baik kecil mahupun besar pasti akan ada logo UMNO atau BN disebabkan mereka yg menguasai kerajaan. sebagai contoh, projek2 JKR, KBS, KLB, dll.

jd, ianya tidak akan menjadi satu masaalah atau kemusykilan sekiranya program yg di anjurkan kerajaan terdapat logo atau lambang UMNO. yg menjadi MUSYKILnya bilamana terdapat logo PAS didalam program kerajaan."

kalau kami dikatakan anti UMNO, enta anti PAS ye?? wink (^_*)v
memang la diketahui tentang hal ni..tapi ni kat Mesir la, xpayah kecoh letak logo2 Umno ni..kalau nak letak logo, letak la semua logo..biar penuh 1 banner..tak cukup tempat, letak lagi 1 banner khas untuk UMNO..

"sama la juga dgn perogram2 yg di anjurkan kedutaan. takkan la dlm program yg di anjurkan kedutaan nak kena ada logo PMRAM sedangkan PMRAM itu sendiri tidak di iktiraf kedutaan. pelik pun ada kan kalau difikir2kan balik.. tak gitu cik lutpi?"

kenapa nak kaitkan dengan PMRAM lak??kalau nak letak tu,ana xtau nak jawab..habis tu, nak letak logo pe?ala, kalau xletak logo pun xjejas punya..kata 1 malaysia..bagi ana kalau ada logo UMNO, nanti xjadi 1 malaysia la..1 malaysia berbilang bangsa, persatuan..ni jadi sukan 1 UMNO kot..minta maaf kepada yang terguris hatinya..ana hanya memberikan pendapat..

jawab lutpi lak..ana angkat tangan, voting untuk yang melanggar peraturan..ala, tu hanya peraturan, sesape nak langgar, suka ati dialah..tapi peraturan ini bagai amanah..sesiapa yang langgar amanah, agaknya apa hukumnya ye??

harap yang arif menjawab..ana xtau!! smile =)

ibnuirfadzilbodoh on June 15, 2010 at 11:52 AM said...

kepada lutpi, kamu mengajak berfikir secara undang2.. tp rasanya kamu tak faham dgn undang2.

"PERATURAN 21- KEGIATAN POLITIK
PEGAWAI KPT/KPDP DILARANG MENGAMBIL BAHAGIAN DALAM POLITIK ATAU MEMAKAI LAMBANG PARTI POLITIK."

saya nak tanya, kalau join Nadi Umno. kompem jd ahli Umno ke? kalau awak ckp jd, terang2 awak ni jahil tentang undang2..

menjadi ahli Nadi Umno, bukan lagi menjadi Ahli Umno. so, secara tak langsung.. kalau kita mempromote nadi umno.. itu tidak bermakna kita mempromote Umno.

Sama laa jugak dgn pas.. pas pun ada kelab penyokong pas.. menjadi ahli kelab penyokong pas belum lagi bermakna ianya menjadi ahli pas.. tetapi ianya hanya diiktiraf sebagai AHLI KELAB.

tak lama lagi status kelab penyokong pas akan dinaikkan taraf kepada Dewan Himpunan Penyokong pas (DHPP). tp itu tidak bermakna ahli2nya dikira sebagai ahli pas. mereka tetap dikira sebagai ahli kelab.

so, secara mudahnya utk korg mudah faham..
Kelab hanyalah kelab.. bukan sebuah parti..
mengedar risalah kelab tidak dikira sebagai mengedar risalah parti..
memegang jawatan di dalam kelab, tidak dikira sebagai memegang jawatan didalam parti.

kaji dulu satu2 undang2, fahamkan dulu ianya betul2 sebelum nak menggunakan ia sbgi satu hujah. haraf maklum =)

khi_ceroi on June 15, 2010 at 3:48 PM said...

1st sekali ibnuirfadzilbodoh tukar2 la nama lain...mcm kita ckp bapakkuNajibBodoh..sama je pengertiannya mengakitkan hati...padahal us.mujahid cuma minta penjelasan..
ko pon satula...asas penubuhan kelab umno tu untuk ape?untuk bina pemikiran umnola...kalo dulu org buat intitut pemikiran Drmahathir untuk lahirkan org sepemikiran(Fikrah)Tun Dr mahathir...sama la Objektif penubuhan kelab umno..apela ko ni...
aku trus trang pemikiran umno ni xbetul...dh lari dari fitrah Allah...Allah kate A...ade je benda lain yg dia buat lebih bijak dari tu...judi haram...so haram la...arak haram so haram la...ade pulak lesen2 khas yg halal...mane bole campur halal ngn haram...ko belajar fiqh dak? haram ngn halal bole campur dak?syorga neraka bole himpun dak huhu...
o.k...kalo aku kate aku fikrah Pas...kalo aku balik malaysia aku xsokong pas ato dokong pas bodoh la aku sbb tu xikut fikrah aku...kalo hg ikut nadi umno kerana suke2...balik nnti hg punya suka2 nk jadi? ape maknanya matlamat dlm fikrah hg tu...macam hg kate ikut akula nk masuk syorga ke nk masuk neraka...bole dak?
skrg ni tu bukan persoalan kat sini...persoalannya jawab ape yg us.mujahid mintak penjelasan...kalo program tu ade banner umno cakap YES! ni program umno...o.k...kalo bukan cakapla xde...settle...=D

ahmad hisyam on June 15, 2010 at 4:31 PM said...

betul tu. Ikut pd persoalan us Mujahid.

Sbnrnya AWOL nk bg th NADI UMNO ni bkn pertubuhan politik. PMRAM yg tak da tulis PAS pon di anggap agen pembangkang. Nadi UMNO yg ada tulisan "U+M+N+O" tak dianggap politik?. bdk2 bolehlah nak terima hujah AWOL.

mR sHakLee on June 15, 2010 at 8:35 PM said...

banner pn boleh jd isu..sekecik2 ni pn nk pertikai..xfaham la nape antum ni suka cri kesalahan org?? adakah diri tu maksum dr dosa..
xkan la nadi jd ancaman pd PMRAM plak smpai logo pn bleh wat isu..tandus betul idea antum..
pd pdangan ana..suruh la kerajaan pakatan rakyat buat program disini..pstu letak logo PMRAM sebesar mungkin k :)

ahmad hisyam on June 15, 2010 at 8:55 PM said...

bg ana penulis tdk mewakili suara PMRAM walaupun beliau ahli PMRAM.

PMRAM pun tak kebulur nak suruh letak logo PMRAM pd prgrm ni.

bile ckp kesalahan org sebut skali apa keslhn yg dibuat.

klu ana ckp mR sHakLee enta jgn jd pencacai UMNO. mcm mn agaknye?.

mR sHakLee on June 15, 2010 at 10:47 PM said...

terserah kepada ust la nk gelar ana siapa pn..lagipun ana bukan malaikat seperti ust yang boleh menghina seseorang :)
terima kasih ust atas gelaran tersebut.

Lutpi on June 15, 2010 at 11:23 PM said...

tau plk terasa? hbs enta kata kat penulis blog ni suka carik kesalahan org tanpa bg th apa kesalahan org tak da apa plk.?

AWOLscholar on June 16, 2010 at 8:33 AM said...

Lutpi, enta komen meletup2..tp bila tekan link kt nama enta ni (cuma nak kenal) 'profile not available'...ekeleh..patutla berani sgt..

Lutpi on June 16, 2010 at 9:13 AM said...

ok.. ana dah update dan availablekan profile ana.

Post a Comment

Artikel Popular

Dairy

 

Ibnu Ir Fadzil Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal