24 June 2010

3 Kaedah Bagaimana Gambar Muslimah Dieksploitasikan Jadi Lucah

Sekali lagi, saya rasa terpanggil untuk “bertanggungjawab” terhadap penulisan saya sebelum ini. Tentang pengeksploitasian gambar muslimah yang bertudung.

Sebelum itu, suka untuk saya beritahu di sini bahawa saya tidak punyai sebarang kepentingan dan keuntungan daripada penulisan ini, cuma saya mengharapkan “maruah” seorang muslimah itu terpelihara.

Juga ingin saya beritahu bahawa “memang gambar yang statik, tidak dapat ditembusi pakaiannya”, tetapi anda perlu ingat, ia boleh “dieksploitasi”. Ayat ini sudah saya ulangi banyak kali, namun masih ada yang belum jelas. Jadi, di dalam ruang ini, ingin saya dedahkan secara terperinci bagaimana gambar ini boleh dieksploitasikan.

Pertama : Kaedah Penghasilan 3D

Saya antara penggemar software Lightwave, dan selama 5 tahun saya menggunakan software ini, saya menyedari bahawa cukup mudah untuk menghasilkan tubuh badan manusia. Bahkan, sejak kebelakangan ini, lebih banyak software 3D yang muncul, khas untuk menghasilkan tubuh badan manusia.

Semasa penghasilan sesuatu tubuh badan, kita memerlukan rangka. Atau istilah yang biasa digunakan di dalam software ialah “bone” (tulang). Di hujung “bone” ini, adalah sendi. Bone inilah yang membentuk asas tubuh seseorang, samada tinggi, lebar dan sebagainya.

Dalam masa yang sama, pada tubuh setiap manusia terdapat titik-titik sendi yang utama. Contohnya di tengkuk, bahu, siku, pergelangan tangan, pinggang, kemaluan, lutut dan buku lali. Ini adalah kebiasaannya.

Cara untuk men”3D”kan sebatang tubuh berdasarkan gambar ialah, dengan cara mendapatkan gambar tersebut. 3 gambar seorang wanita yang menutup aurat, dengan 3 aksi yang berbeza sudah cukup untuk mengeksploitasikannya kepada 3D.

Contohnya, gambar pertama seseorang itu sedang duduk, dan tangkap dari sudut sisi. Dari situ, kita dapat meletakkan titik-titik sendi, di tengkuk, pinggang lutut dan siku. Gambar kedua pula adalah aksi berdiri seperti biasa dan ditangkap dari depan. Lebih mudah untuk meletakkan titik-titik sendi, iaitu di tengkuk, bahu dan pinggang.

Begitulah gambar yang keseterusnya. Setelah titik-titik sendi ini diletakkan, dan dipadankan dengan kesemua gambar, maka akan membolehkannya “memasang” tulang-tulang tadi (bone), dan menghasilkan satu kerangka tubuh berdasarkan gambar tersebut.


Contoh "bone" yang cuba dipadankan dengan gambar


Setelah penghasilan kerangka, lalu dilihat kembali kepada gambar-gambar tadi untuk mengukur saiz-saiz pada anggota badan. Iaitu membentuk tubuh badan berdasarkan bentuk-bentuk yang “matching” dengan kerangka tadi. Contohnya, saiz pada dada dan pinggul yang dapat dikesan daripada gambar tadi.




Contoh penukaran daripada gambar statik kepada 3D. Cuma pen"3D"an ini dibuat daripada gambar yang "tidak menutup aurat". Bagi gambar menutup berpakaian, boleh dipadankan, seakan-akan sama dengan sebenar.



Saya tak pasti, adakah penghasilan 3D ini dibuat daripada gambar, atau discan daripada wajah sebenar.


Setelah itu, terhasillah satu bentuk tubuh badan yang telanjang daripada rekaan 3D tadi. Lebih teruk apabila wajah mangsa juga di”3D”kan, untuk menghasilkan diri seorang wanita yang seksi berdasarkan gambar. Atau dengan kata lain, olahan daripada gambar statik kepada 3D yang mempunyai bentuk-bentuk.

(sila lihat gambar di atas)

Tidak hairan, sekarang ini sudah banyak filem-filem lucah dalam bentuk 3D. Tidakkah anda risau sekiranya karakter dalam filem lucah 3D itu adalah orang yang anda kenal? Atau diri anda sendiri? Na’uzubiLlah. Dari manakah mereka boleh mengumpulkan gambar-gambar ini? Saluran yang paling mudah ialah Facebook!

Kedua : Super Impose

Teknik ini sudah diketahui ramai, tetapi ramai yang “terleka” mengenainya. Teknik ini begitu mudah, dengan hanya menggunakan Adobe Photoshop, sudah mampu untuk menghasilkan gambar seorang yang bertudung tetapi bertubuh “tidak berpakaian” sepertimana yang telah dieksploitasikan sejak kebelakangan ini.

Saya antara penggemar Adobe Photoshop dan saya telah menggunakannya selama 8 tahun, daripada 2002 lagi. Di dalam Adobe Photoshop terdapat pelbagai alat (tool) yang disediakan, antaranya clone stamp, smudge, blur, curves, hue/saturation dan banyak lagi. Anda boleh tengok sendiri dan pelajari kaedah-kaedah menggunakannya.

Cara yang mudah, hanya memerlukan gambar seorang wanita “walaupun bertudung”. Gambar tersebut “dikerat” pada bahagian tudung, beserta muka. Kemudian dipadankan dengan mana-mana tubuh bogel yang sesuai, ataupun menggayakan aksi yang hampir sama.

Boleh juga dengan cara “mengerat” di bahagian muka sahaja, kemudian ditampal pada wajah-wajah perempuan bogel. Maka, ia akan menghasilkan seorang yang berwajah melayu, tetapi tidak berpakaian. Untuk menambahkan “real” pada gambar, maka perlu menggunakan curves, hue/saturation dan sebagainya bagi memadankan warna muka dengan tubuh badan. Bahkan mengawal pencahayaan bagi grafik tersebut.

Teknik ini sudah ramai yang tahu, dan menyedari kesan buruknya, tetapi tidak ramai yang berjaga-jaga dan berhati-hati. Ini kerana mereka mungkin berkata “isy.. takkan la gambar kita.. gambar orang lain ramai lagi...” Walaupun anda memberikan sejuta alasan, ia tetap tidak menghalang niat-niat jahat golongan tertentu untuk mengeksploitasikan gambar tersebut.

Anda jangan terkejut, sekiranya laman utama sebuah web lucah tertera gambar anda dengan menggayakan aksi yang melampau. Ataupun gambar orang yang anda kenal. Gambar hasil superimpose ini menjadi bahan tarikan untuk ke web tersebut, dengan menggunakan istilah “malay sex” atau seumpama dengannya.

Dari manakah mereka memperolehi gambar-gambar ini? Saluran yang paling mudah dan cepat ialah melalui Facebook! Inilah dunia hari ini. Semoga teguran ini bermanfaat.


Agak-agak la.. tengok muka budak ni, macam tak percaya je dia jadi Hero Filem.. Kalau nak tengok lagi, sila klik sini (link)


Ketiga : Melukis Semula

Cara ini agak ketinggalan zaman, dan saya kira ia sudah tidak dilakukan pada zaman sekarang. Saya juga antara orang yang gemar melukis dan memang meminati kartun dan lukisan potret. Bagi saya, nak melukis bentuk badan manusia cukup mudah, apatah lagi watak-watak kartun yang dihasilkan di dalam televisyen.

Pada zaman sekarang, lukisan Manga (lukisan Jepun) telah banyak dicemari dengan watak-watak seksi seperti Sailormoon dan komik-komik Jepun sendiri. Lukisan yang seksi ini boleh mem”blue”kan otak pembaca. Apa nak hairan, komik khas yang berunsur lucah pun memang diterbitkan. Apatah lagi komik pendekar yang berwatak lucah.

Pada zaman dahulu, ada di kalangan seniman-seniman dunia yang melukis wanita yang tidak berpakaian, kemudian lukisan tersebut dianggap sebagai satu seni yang agung. Semua orang tahu, kisah yang dipaparkan di dalam Filem Titanic, lebih kurang begitulah.


Lukisan Leornado Da Vinci.. terpaksa dihitamkan..

Saya sebagai seorang pelukis, ingin memberitahu bahawa pelukis-pelukis ini ada yang mampu melukis wajah anda sebijik. Antaranya, ketika berada di bangku sekolah, saya mampu melukis gambar kawan saya yang sedang tidur di atas meja (kawan lelaki). Dalam otak ini, pernah je syaitan berbisik, lukis la gambar perempuan pulak.

Betapa mudahnya melukis gambar orang, walaupun tidak jadi 100%, tapi irasnya cukup jelas. Di dalam kes peng”eksploitasi”an gambar ini, lebih mudah! Caranya hanya mencopy gambar daripada Facebook atau saluran-saluran yang sesuai, kemudian melukis wajahnya dan tubuh badannya sekali.

Apatah lagi apabila gambar begitu banyak dalam Facebook, bertambah mudah untuk melukis wajah-wajah yang bertudung, yang diubah menjadi seperti tidak berpakaian! Tak susah pun.. Cuma setakat ni, alhamdulillah, tangan ini masih dijaga oleh Allah daripada disalahgunakan.

Tapi cuba anda bayangkan, sekiranya ada orang lain yang cuba menyalahgunakan gambar anda. Mereka melukis wajah anda, tetapi ditambah dengan tubuh badan yang seksi? Adakah anda tidak takut dengan perkara ini?

Realiti yang terjadi, hari ini ramai kartunis-kartunis yang melukis wajah orang yang mereka benci dengan menggayakan aksi yang tak senonoh, untuk mengutuknya. Contoh kita boleh lihat wajah Obama yang paling mudah untuk dieksploitasikan melalui lukisan. Apakah anda tidak sedar, kemungkinan gambar anda turut diperlakukan sedemikian?



Kalau dalam bentuk kartun, tak kisah sangat.. Tapi kalau bentuk potret? Fikir-fikirkan. Semoga nasihat ini berguna.


Kesimpulan

Peringatan dan nasihat ini saya sampaikan tanpa mendapat sesen pun. Cuma, saya ingin menyelamatkan “maruah” kaum wanita muslimah. Islam mengajar dua perkara penting dalam konteks ini. Iaitu, “wajib menutup aurat” dan “wajib menjaga pandangan”. Kedua-dua hukum wajib ini untuk lelaki dan perempuan.

Maka, apabila kita menyiarkan gambar-gambar kita (muslimah) di dalam Facebook, seolah-olah kita memberi ruang kepada orang lain untuk “tidak menjaga pandangan mereka”. Memang benar kita menutup aurat, tetapi kita juga perlu berusaha supaya mengelakkan orang “tidak dapat menjaga pandangan” disebabkan kita.

Peringatan kepada mereka yang “pandai” dalam bab-bab 3D grafik, lukisan potret dan adobe, janganlah anda menyalahgunakan kelebihan yang diberikan oleh Allah. Gunakan kemahiran itu untuk kebaikan.

Muhammad Mujahid bin Ir Haji Mohammad Fadzil
Fakulti Usuluddin, Jabatan Akidah dan Falsafah
Universiti al Azhar
ibnuirfadzil.blogspot.com

7 comments:

Juaini Jamaludin on June 24, 2010 at 4:19 PM said...

takutnya.

alias_safwan on June 24, 2010 at 8:33 PM said...

budak korea tu pelakon utama filem band of brother kot..:P

DollWhacker on June 25, 2010 at 11:14 AM said...

ooo

bahjatulqalbi on June 25, 2010 at 4:27 PM said...
This comment has been removed by the author.
akubukananakYB on June 25, 2010 at 4:30 PM said...

harap2nya kepada para peng"comment" dalam artikel yg sebelum ni(yg bersikap kontra dengan artikel tsbt) jelas dan faham dengan apa yg ingin disampaikan. 5 benda wajib dijaga oi.. kaifiyyatul khomsah,antaranya MARUAH dan AGAMA..tapi cuba bayangkan kalau gambar kita dieksploitasi..Agama tercalar, Maruah tergadai, Keturunan dimalukan, Harta mungkin banyak dihabiskan u tutup aib dan Jiwa mungkin ada yg mati demi tutup malu(erk!bunuh diri k??) wallahu a'lam

محمد حكيمى بن عبد المطلب on June 25, 2010 at 8:20 PM said...

saudara akubukananakyb....sy rsa xda sorg pon yg enta rasakn mreka itu kontra dgn isu ni x mnyokong usaha utk menjaga maruah muslimat kita...mereka cma menafikan bnda yg x btol sja...gmbaq yg d edit mmg boleh..boleh sgt2...tp utk d scan gmbar yg statik xleh la..spa yg x sokong usaha utk mnjaga maruah muslimat kita?cmanya mreka menafikan bnda yg x btol sja...bgus utk wat bnda baik,tp smpai citakn bnda x btol,xleh jg...apa yg ustaz mujahid utarakn ini smua org phm bhwa bliau nk sruh muslimat kita brjaga2...dn bliau pon hnya copy paste pd awalnya dri blog org len..skang ni jika nk eksploitasi gunakn edit atau adobe ka mmg bleh..jd skang kesimpulannya bkn sja muslimat kta sja yg kena jga..muslimin kita pon sma kena jga....wassalam,

sufi on June 26, 2010 at 5:09 AM said...

Saya pernah belajar kaedah klon dalam adobe photoshop. Memang mudah bagi orang yang biasa dengan perisian ini. Jadi harap2 muslimah tidak mempersoalkan teknologi sekarang. Fitnah berlaku mungkin kecuaian kita sendiri.walahua'lamm

Post a Comment

Artikel Popular

Dairy

 

Ibnu Ir Fadzil Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal