01 June 2010

Membina Fikrah Tanpa Berjemaah? Tidak Mungkin...


Oleh : Fadhil asy Syoubrawi (link)

SALAM PERJUANGAN DAN SALAM REFORMASI...

MOGA DALAM RAHMAT ALLAH..HENDAKNYA..INSYAALLAH..

Disini saya ingin kita sama-merenung kembali akan keaadaan ummat yang kian jauh dari redha ILAHI. Bagaimana keadaan sosial yang sangat meruncing di kalangan muda - mudi termasuk pemimpin rakyat yang hanyut dalam tipu daya dunia. Adakah tugas dakwah ini hanya dipikul dari golongan agamawan sahaja, kalau begitulah fikrah kita maka ita akan melihat zaman ini akan hancur dipukul badai maksiat yang semakin menebal wabak sekularisme di dalam jiwa-jiwa mereka.

apabila kita melihat pelbagai isu,adakah jiwa ita tersentak untuk turut berjuang dalam gelanggang yang sebenar??

Mugkin ramai yang tertipu dengan diri sendiri, mengatakn dirinya sudah berdakwah dan berjuang..atas prinsip apa kalau berjuang hanya untuk kepentingan diri sendiri,dipuji manusia,namanya dijulang,hebat ketika didepan manusia tapi hancur dan lenyap dibuai mimpi dunia apabila bersendirian,,,

Disinilah saya ingin mengatakan akan peri pentingnya peroalan FIKRAH dan kita berdakwah secara JAMAAH...

TAPI RAMAI DIKALANGAN KITA YANG MASIH LAGI BINGUNG DAN ALPA DALAM MEMILIH JAMAAH ISLAM YANG TERBAIK..

Disini saya akan nyatakan ciri-ciri khusus ISLAM dan JAMAAH ISLAMIAH yang boleh dijadikan panduan-

RABBANIAH

Bersifat rabbani, mengajar amilin supaya sentiasa mendekatkan diri pada ALLAH dalam setiap program dan aktiviti dan menjaga batas-batas pergaulan supaya tidak melampaui syariat, dan tidak menganjurkan aktiviti-aktiviti maksiat. Mempunyai objektif yang sangat jelas ingin menegakkan DAULAH ISLAMIAH.

ALAMIAH

Bersifat antarabangsa dan merangkumi semua golongan,hatta dari yang golongan miskin, yang tidak gosok gigi hinggalh golongan phd.Sekiranya jamaah yang ingin didukungi dan intima' hanyalah dari golongan tertentu sahaja, ataupun kaum melayu sahaja bagaimana dakwah Islam itu akan berkembang.

SYUMULIAH

Bersifat merangkumi semua aspek samada kebajikan, ekonomi, ketenteraan, perpaduan kaum, politik dan isu maruah ISLAM dan membela ISLAM apabila dihina dengan melancarkan demo, bantahan, penyerahan memorandum dan bukannya hanya mengeluh melihat ummat ISLAM dan NABI dihina, jamaah ISLAM bukanlah mengajar pegikutnya bacul dalam berjuang.

INQILABIAH

Bersifat tidak mencampur adukkan kebenaran dan kebatilan, seperti mengadakan forum ISLAM perdana dan dalam masa yang sama juga menganjurkan konsert-konsert hiburan yang melampau dan membiarkan pergaulan bebas lelakai dan perempuan,ani sangatlah ditegah dalam ISLAM kerana sebuah jamaah yang haq tidak akan mencampurkan dan yang batil dalam masa yang sama.

WAQI'YAH

Bersifat realistik dan mendepani cabaran globalisasi dalam menangani isu politik, sosial dan ekonomi global dan lokal..Jamaah Islamiyah tidak boleh bersifat jumud(beku) dalam mengaplikasi segala teknologi dan kecangggihan yang boleh dimanfaatkan, dan haruslah bersifat realistik dalam mendepani musuh ISLAM, contohnya dalam isu ekonomi dan politik perlu ada saingan yang mantap dan efektif untuk menjadikan ISLAM sebagai New World Order.

THABAT DAN MURUNAH

Bersifat tetap dan fleksibel dalam berdakwah dan melaksanakan segala objektif jamaah. Contohnya dalam mendepani mad'u yang non muslim,kita masih tetap menutup aurat tapi masih kreatif dalam bahan dakwah seperti family day, konvoi bermotor dan sebagainya

Sekianlah sudah enam item yang memberi panduan kepada dalam memilih JAMAAH ISLAMIYAH,sekiranya kita silap memilih jamaah umpama kita telah silap memilih landasan perjuangan ini dan kita hanya bersikap mementingkan diri melihat kesusahan perjuangan orang lain seperti ditangkap I.S.A yang zalim,memandang rendah mereka yang turun berdemontrasi menentang kezaliman yahudi dan kuffar.

Sedarlah wahai sahabatku,Dakwah yang paling UTAMA ADALAH MENEGAKKAN KEBENARAN KEBENARAN DIATAS PEMERINTAHAN YANG ZALIM!!! DAN MENDAULATKAN AL-QURAN DAN SUNNAH SEBAGAI SUMBER PERUNDANGAN DAN MENAWAN KEMBALI PALESTIN..DAN TERTEGAKKANYA DAULAH DAN KHALIFAH ISLAMIYAH..

PERSOALANNYA ADAKAH MUNGKIN SEGALA IMPIAN DAN MATLAMAT KITA DIGERAKKAN TANPA MELIBATKAN DIRI DALAM ARENA POLITIK?????

FIKIR-FIKIRKANLAH DENGAN MATA HATIMU...

0 comments:

Post a Comment

 

Ibnu Ir Fadzil Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal