12 July 2010

Iran Batal Rejam Sampai Mati Terhadap Wanita


SAKINEH

LONDON - Pemerintah Iran semalam mengumumkan untuk tidak melaksanakan hukuman rejam sehingga mati ke atas seorang wanita negara itu, Sakineh Mohammadi-Ashtiani kerana melakukan perzinaan ekoran bantahan masyarakat antarabangsa, lapor sebuah akhbar semalam.

Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Kedutaan Republik Islam itu di London menjelaskan, berdasarkan maklumat daripada pihak berkuasa kehakiman di Iran, Sakineh yang berumur 43 tahun tidak akan direjam sampai mati.

Namun, kenyataan itu tidak menyatakan sama ada hukuman ke atas wanita tersebut akan diganti atau dia bakal digantung sampai mati.

Sakineh mengaku pernah berzina dengan dua lelaki pada 2006.

Sebuah kumpulan hak asasi manusia, Amnesty Intenational menyatakan, wanita itu yang mempunyai dua orang anak, Farideh berumur 16 tahun dan Sajad berusia 20 tahun telah dijatuhkan hukuman oleh sebuah mahkamah syariah di bandar Tabriz, di utara Iran pada Mei 2006.

Dia telah menjalani hukuman sebat sebanyak 99 kali ketika beberapa buah negara Barat yang diketuai Amerika Syarikat (AS) dan Britain merayu hukuman itu diketepikan. - Agensi

1 comments:

محمد حكيمى بن عبد المطلب on July 13, 2010 at 12:15 PM said...

kalau mereka mnghukum sperti Al quran dan Nabi sruh,knp perlu akur ngn rayuan barat? klu nk ikut kata barat ja,dlm bnyk aspek dia x stuju ngn islam.

knp cina jatuhkn hukuman mati pada pengedar dadah dgn ditembak pada kepala dgn jarak dekat x bunyi plak? cba la tgk sndiri pesalah d hukum tmbak jarak dkat d kepala.hancur kpla! barat x bnyi pon.. hmmm..

Post a Comment

 

Ibnu Ir Fadzil Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal