20 March 2011

Ada Orang Kata Akad Nikah Di Masjid Menyimpang Dari Ajaran Nabi.. Kenapa?

Di bawah ini adalah artikel yang telah saya copy dari Malaysiakini (link).. Baca dan teliti.. tetapi jangan terpengaruh.

Ahmad Jusof: Akad nikah di masjid menyimpang dari amalan Nabi

Menjadikan masjid sebagai lokasi akad nikah adalah menyimpang dari amalan Rasulullah, kata seorang anggota Majlis Fatwa Perlis, Datuk Ahmad Jusoh.

Beliau berkata Rasulullah pernah mengingatkan umat Islam supaya tidak melakukan akad nikah dalam masjid kerana ia meniru penganut Kristian yang menikah dalam gereja dan Yahudi di rumah ibadat mereka.

Ahmad yang juga ahli Majlis Hal Ehwal Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) berkata, walaupun pernah berlaku peristiwa akad nikah dalam masjid pada zaman Rasulullah namun ia berpunca dari kehadiran seorang wanita ke dalam masjid yang mahu dirinya dikahwini.

Kesanggupan seorang lelaki yang turut berada dalam masjid untuk mengahwini wanita itu menyebabkan Rasulullah melakukan akad nikah dalam masjid.

Ini adalah satu-satunya kes akad nikah dalam masjid yang dilakukan baginda, kata pendakwah itu hari ini ketika diminta mengulas keghairahan umat Islam ketika ini menjadikan masjid sebagai tempat akad nikah kerana menganggap ia lebih berkat.

Ahmad berkata adalah lebih baik akad nikah dilakukan di rumah pengantin.

- Bernama

Buat masa ini, saya belum berkesempatan untuk mengulas panjang tentang perkara ini. Insya Allah, sekiranya diberi kesempatan, saya akan mengulasnya. Sekiranya ada sesiapa yang berminat untuk mengulasnya, silakan.

Mungkin beberapa persoalan yang ingin saya kemukakan terlebih dahulu :

1. Apa maksud menyimpang? Adakah ia bermaksud "sesat"? Bercanggah? Haram?

2. Larangan daripada Nabi SAW itu adakah disebabkan akad di masjid, atau larangan meniru perbuatan orang Yahudi? Atau Baginda SAW ada menyatakan maksud yang lain? Sila nyatakan hadis ini dengan jelas

3. Kenapakah akad di Masjid diharamkan? Sila nyatakan sebab pengharaman, samada disebabkan peniruan terhadap golongan Yahudi? Atau haram disebabkan mengganggu orang lain mendirikan solat? Atau?

2 comments:

eelobor on March 20, 2011 at 4:33 PM said...

saya juga menunggu ulasan saudara.... tengah tertanya2 gak bila baca laporan tadi

khadamgerakanislam.blogspot.com on March 23, 2011 at 4:10 AM said...

tertunggu-tunggu ulasan ustaz.. ;-)

Post a Comment

 

Ibnu Ir Fadzil Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal