24 April 2010

JPMK Buat Kerja Ke Tidak? Mahasiswa Qiraat Belum Naik Nama


Di Mana Silapnya?

oleh : Zul Ikhwan (link)

Saya tidak pasti di mana silapnya. Perkara yang sama terus menghantui para pelajar Qiraat Al Azhar dan terus berlarutan setelah bertahun-tahun kejadian yang sama berulang. Perkara yang menjadi punca masih tidak jelas.

Dimaklumkan, saudara Md Saifullah sebagai wakil pelajar yang diamanahkan pada sesi ini sudah lama melunaskan tugas di pihak DPM dan pelajar. Yang tinggal cuma antara pihak Safarah Malaysia dan pihak al Azhar sahaja. Mungkin masalah wujud di pihak Safarah Malaysia dan mungkin juga wujud di pihak al Azhar. Masalah yang sama terus menghantui dan membelenggu seolah-olah tiada jalan penyelesaian.

Dianaktirikan

Pelajar Qiraat terasa seolah-olah dianaktirikan oleh pihak berwajib dalam masalah kenaikan nama. Beberapa tahun kebelakangan ini dilihat seolah-olah urusan kami sengaja dilengah-lengahkan. Kami juga punya hak yang sama sebagai warganegara Malaysia yang menuntut di luar negara.

Kufur nikmat

Mungkin sebagai pengajaran buat para pelajar Qiraat khususnya kerana sikap malas, suka tidur dan banyak main-main yang menyebabkan hal ini terus berlarutan. Sebelum kenaikan nama di Azhar, pagi petang dan malam sibuk berurusan dan berdoa untuk kenaikan nama sebagai pelajar Azhar namun setelah nama dinaikkan, jumlah yang hadir ke kelas setiap hari terlalu mendukacitakan. Terlalu sedikit golongan yang bersyukur dan mempamerkan kesyukuran dengan amal perbuatan.

Tidak dapat dijangka bila masalah ini akan selesai. Mungkin pada tahun akan datang perkara yang sama akan terus berulang selagi mana pihak berwajib tidak mencari alternatif bagi mengatasi masalah ini dan sikap malas, suka tidur dan banyak main terus menjadi pakaian harian para pelajar.

p/s : Sebarang penulisan "orang lain" yang disiarkan tidak menggambarkan pemilik blog ini. WaLlahua'lam

PENTING : Link berkaitan (sila klik)

3 comments:

Pena Daie on April 24, 2010 at 10:02 PM said...

Wahhh..tak sangka ya, entri blog ana terpampang kat sini. Terima kasih. Teruskan Ust Mujahid, dedahkan segala masalah yang berlaku dalam JPMK...

Ibnu Ir Fadzil on April 25, 2010 at 5:50 AM said...

Minta maaf ustaz, ana lupa nak minta izin..

Pena Daie on April 26, 2010 at 2:58 PM said...

Tak payah mintak izin tak apa.Ini yang terkini tentang mahasiswa Qiraat..

http://zulikhwanzahari.blogspot.com/2010/04/mahasiswa-qiraat-akan-pupus.html

Post a Comment

 

Ibnu Ir Fadzil Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal