19 May 2010

Muhaimin "Panggil" Us Hairul Malam TadiIsyak tadi (18 Mei 2010), saya ke rumah Perak untuk bertemu dengan Muhaimin. Asar tadi dia call saya nak minta jumpa. Time jumpa, banyak juga yang dipersoalkan oleh Muhaimin dan beberapa kawan-kawan dia.

Time bincang, Muhaimin bangkitkan mengapa saya sebut masalah yang berlaku dalam blog. Jelas saya nyatakan kepada pegawai Perak ini bahawa saya tak setuju dengan tindakan dia yang ugut pelajar Perak untuk dipotong zakat dan dihantar pulang ke Malaysia. Mana boleh duit zakat dijadikan sebagai bahan ugutan. Semoga ucapan terus yang saya nyatakan kepada Muhaimin akan menjadi satu kejernihan akan datang. Kalau pihak pegawai masih terus untuk menakutkan pelajar Perak dengan ugutan tarik zakat dan ugut untuk hantar pulang pelajar ke Malaysia, saya tak akan diam. Mana boleh zakat yang merupakan milik Allah dimainkan oleh individu. Harap tak akan berlaku di Perak.

Menurut saudara Muhaimin, dia sebenarnya tidak naik pada malam Jumaat tersebut sekitar dua pagi untuk mencari YDP KPIPM. Dia kata kebetulan sahaja dia naik ke atas lalu bertemu dengan dua orang yang terbabit. Inilah fakta yang dia kata kat saya.

Sempat juga saya bertemu dengan sahabat yang telah memukul seorang pelajar sebelum ini. Dia menyatakan bahawa dia ketika itu sangat tertekan dengan fitnah yang dilemparkan kepada dia sampai tak dapat nak kawal perasaan. Dia kata dia menyesal buat macam tu. Saya sebut kat dia: Walau apa keadaan sekalipun, kalau orang fitnah kita, tak betul kalau kita ambill tindakan pukul orang. Harap tak ada lagi isu kekasaran. Kalau ada, kita akan bawa ke atas.

*********************************

Dalam berbincang tu, ada seorang yang hadir tak dapat kawal perasaan. Terus naik suara dan naik angin. Terkejut juga. Saya sebut pada Muhaimin bahawa saya datang untuk berbincang, bukan nak dengar orang mengamuk-ngamuk. Bila keadaan terus tak terkawal, saya beredar terus. Salam dengan semua yang hadir dalam pertemuan itu dan keluar terus.


***********************************

Saya boleh buat kesimpulan bahawa pegawai Perak perlu berhati-hati dalam isu zakat. Kalau ada yang terus ugut pelajar dengan tarik zakat, saya tak akan diam. Pedulilah nak jadi apa. Ugut bukan budaya mahasiswa.

Saya rasa dia juga kena pastikan stile nak tinggi-tinggi suara kena dibasmi. Saya rasa akhir pertemuan tersebut agak tegang bila ada yang mula naik angin.

Pada kawan-kawan Perak khususnya, kalau ada selepas ni kes pelajar digertak, diganggu tengah malam dan dipukul -moga tidak berlaku-, harap dapat maklum terus kepada pihak HISBAH untuk diambil tindakan. Kita mahasiswa bukan orang yang boleh digertak, ditakut-takutkan dan diugut. Ni bukan sekolah menengah.

Mana boleh takut nak pertahankan hak mahasiswa. Pedulilah. Dulu saya pernah diugut oleh pegawai JPMK untuk dimasukkan ke dalam ISA dan dihantar pulang hanya kerana saya bertegas tidak mahu menurunkan tandatangan untuk menyatakan persetujuan saya bagi mendaftarkan PMRAM di bawah Kedutaan. Sekadar nak tunjuk ganas, cakap tinggi-tinggi suara, saya tak takut kot. Sorry. Tak dapat nak takut dengan gertakan. Boringlah dengan stile nak mengamuk-ngamuk ni.

0 comments:

Post a Comment

Artikel Popular

Dairy

 

Ibnu Ir Fadzil Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal