20 June 2010

Berita Lawak : 100 Ulama' Akan Sertai UMNO


KUALA LUMPUR, 20 Jun: Satu blog pro Umno mendakwa, bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin bersama 100 ulama berkelulusan tinggi, termasuk Phd akan menyertai Umno, Jumaat depan menerusi UMNO Cawangan Dataran Merdeka, Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

Menurut blog itu, Setiausaha Kerja Umno Malaysia, Datuk Ab Rauf Yusoh, percaya penyertaan mereka itu akan menyemarakkan keyakinan orang-orang Melayu dan Bumiputera kepada Umno.

“Perkembangan itu akan menyemarakkan keyakinan Melayu kepada Umno, kita akan menuju Pilihan Raya Umum Ke-13 dengan Umno yang lebih cemerlang,” katanya ketika berucap pada Mesyuarat Perwakilan Pemuda Umno Bahagian Bukit Bintang di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), petang tadi.

Minggu lalu, Asri menjadi tetamu PAS dalam muktamarnya di Kota Bharu. Sebelum ini Asri pernah didakwa akan menubuhkan sebuah parti baru tetapi beliau menafikannya.

Ab Rauf yang juga Ketua Bahagian Umno Bukit Bintang berkata, kemasukan ulama itu akan menjadikan Umno lebih segar,” dibajai dengan ilmu-ilmu Islam dan seterusnya membantu kepimpinan negara membangunkan Malaysia.”

Menyentuh mengenai perkembangan syiar Islam, beliau berkata, buat pertama kali di dalam sejarah mulai Perhimpunan Agung Umno Oktober ini, perwakilan akan menggunakan kemudahan bersolat Jumaat di PWTC.

Urusan itu sudah diatur dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang turut menyediakan khatib mulai minggu depan, lapor blog itu.

Datuk Seri Shahidan Kassim yang merasmikan persidangan itu memuji usaha Umno Bukit Bintang untuk menarik 100 ulama menyertai Umno.

“Saya berkawan dengan ulama ini sudah lama, tetapi tidak pernah saya dapat ajak mereka libat diri di dalam perjuangan (secara langsung di dalam parti) ini.

“Saya rasa kalau 100 ulama ini dapat kita terjemah sebagai 100 kekuatan luar biasa di dalam Umno, PAS tidak akan tidur lena," kata Shahidan.

2 comments:

Administrator on June 20, 2010 at 8:24 PM said...

Saya harap kesemua 100 ulamak ini akan berdiri teguh dengan ilmu masing-masing walaupun bersama dengan Umno. Yang halal dikatakan halal dan begitulah sebaliknya. Dan mudah-mudahan apa yang dikatakan oleh ulamak ini dalam menegur atau menasihati, memberi cadangan kepada Umno, akan disebarkan dalam Media Massa tanpa memutar-belit kenyataan asal yang dibuat olah ulamak-ulamak ini nanti.

AWOLscholar on June 20, 2010 at 10:40 PM said...

sekadar pandangan, saya tak rasa dr. Asri akan masuk mana2 parti politik...dan itu mungkin yang terbaik untuk beliau...

Post a Comment

 

Ibnu Ir Fadzil Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal