20 April 2010

Tak Susah Nak Kantoikan Gambar Palsu

Memang tak susah pun nak kantoikan gambar palsu. Ni dia cara paling mudah digunakan, dan paling mudah dipelajari. Tak perlu gunakan Adobe Photoshop atau software-software yang canggih. Cukup sekadar guna software yang biasa-biasa.

Contoh yang saya gunakan ialah Microsoft Office Picture Manager yang dapat sekaligus dengan Office 2007. Gambar eksperimen kita ialah gambar Zaid Ibrahim yang dikatakan sedang minum arak. Padahal kalau tengok ngan mata kasar pun dah tau gambar ni palsu..


Ni gambar asal yang disiarkan di dalam internet..


Apsal nampak macam tak sama je warna kulit tangan dan muka?


Eh, lagi nampak tak sama. Muka nampak agak merah berbanding tangan yang nampak macam sejuk je..


Ni pun tak sama dari sudut warna kecerahan dia..


Nampak tak beza? Muka seolah-olah tengah dalam dewan.. siap ada cahaya kamera kat muka


Ha.. nampak? Muka tu dok kat dalam dewan, badannya kat kawasan luar.. Memang jelas gile..

Muhammad Mujahid bin Ir Haji Mohammad Fadzil
Fakulti Usuluddin, Jabatan Akidah dan Falsafah
Universiti al Azhar

0 comments:

Post a Comment

Artikel Popular

Dairy

 

Ibnu Ir Fadzil Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal