14 June 2010

Liga Arab, Kenapa Baru Tersedar Nak Jenguk Palestin..?

Gambar(sepanduk): "Darah kami dah kering, kamu datang lewat"


Setiausaha Agung Liga Arab, Amr Moussa tiba di Gaza hari ini setelah 3 tahun Israel mengenakan sekatan ke atas Gaza yang dikuasai gerakan HAMAS.

Beliau tiba pagi tadi ke Gaza melalui sempadan Rafah Mesir yang diiringi pihak keselamatan Mesir.

Isu penting yang menjadi agenda utama lawatan beliau ke Gaza adalah mengesahkan bahawa Gaza mesti dibebaskan dari sekatan setelah armada pembebasan yang dipimpin Turki berjaya membawa sinar bagi membebaskan penduduk Palestin dari kesengsaraan yang berterusan.

Bertukar pandangan

Perdana Menteri Kerajaan Palestin di Gaza, Ismail Haniah memaklumkan bahawa pertemuan beliau dengan Amr Moussa itu turut bertukar-tukar pandangan mengenai pembebasan Gaza dari sekatan dan usaha pembaikan dalaman Palestin.

Ketika persidangan akhbar yang diadakan dalam tempoh yang singkat di rumah Ismail Haniah di Mukhayyam Shatie, beliau berkata, "semasa kami bertemu, kami turut membincangkan isu-isu yang penting dan kami juga mendengar pendirian Arab secara jelas yang mesti memecahkan sekatan ke atas Gaza."

Beliau mengungkapkan kunjungan Amr Moussa ini adalah kunjungan yang bersejarah dan merupakan langkah tindakan bagi memecahkan sekatan.

Dari pihak Amr Moussa turut mengulangi perlunya bertindak bagi memecahkan sekatan dan merealisasikan usaha pembaikan dalaman Palestin.

Dalam lawatan tersebut, Ismail Haniah mengiringi Amr Moussa meninjau ke Mukhayyam Shatie yang rata-ratanya didiami penduduk Palestin yang menjadi pelarian dari tanah asal di Baitul-Maqdis dan sekitarnya.

Amr Moussa turut melawat rumah keluarga As-Samuni di Hayyu Zaitun, timur bandar Gaza yang rosak teruk akibat pengeboman Israel dalam serangannya tahun lalu. Malah Amr Moussa juga mendengar pengakuan dan penyaksian dari baki ahli keluarga yang masih hidup, manakala 29 ahli keluarganya yang lain telah syahid.

Kemudian, beliau turut dibawa menziarahi kawasan Uzbah Abdurrabuh yang terletak di timur laut Gaza dan meninjau keadaan rumah-rumah yang musnah teruk semasa Israel menyerang Gaza dalam perang tahun lalu.

Sumber melaporkan, Amr Moussa berjanji dalam kunjungannya kepada penduduk Palestin bahawa akan bertindak dengan bersungguh-sungguh demi membolehkan kemasukan bahan-bahan binaan untuk membina semula Gaza. Beliau juga membantah penyembelihan yang dilakukan ke atas penduduk Palestin.

Jiwa lama Liga Arab telah berakhir

Dalam kenyataan Amr Moussa di Gaza menyatakan bahawa ketetapan-ketetapan Liga Arab boleh dilaksanakan segera setelah dikeluarkan. Kata beliau lagi, "jiwa lama Liga Arab dah berakhir."

Tambah beliau lagi ketika mengadakan perjumpaan dengan Yayasan-yayasan dan Pertubuhan Masyarakat bahawa, "sekatan Gaza menjadi buah perbincangan di peringkat antarabangsa dengan sokongan menyeluruh."

Liga Arab 'tersilap'

Setiausaha Agung Liga Arab menjelaskan bahawa Liga Arab tersilap langkah setelahmana memasuki rundingan damai tanpa menetapkan tempoh masa. Berikutan itu, tidak ada lagi sebarang rundingan yang tidak ditetapkan tempoh masa. Jelasnya, beliau merasai pesimis terhadap rundingan yang diadakan waktu ini.

Beliau juga mengharap perlu adanya pendirian Arab secara menyeluruh terhadap permaslahan dalam rundingan. Jelas beliau, jika tidak tercapai apa-apa perkembangan dari pentadbiran Amerika Syarikat dalam rundingan ini, kami(Arab) akan jalankannya dengan cara politik kami hasil kajian yang lepas dengan menguruskan masalah berkenaan.

Pembiayaan pembangunan semula Gaza

Ketika mengulas tentang permintaan dan bantuan akibat musnah dalam perang lalu, beliau menyatakan bahawa pembiayaan pembangunan semula Gaza telah 'sedia' dan hanya menanti sekatan ke atas Gaza dibuka.

Sebagaimana perjanjian dalam persidangan 'pembangunan semula Gaza' yang diadakan pada Mac 2009, di Sharm El-Sheikh, Mesir bahawa pembiayaan bernilai USD 5 bilion akan diagihkan secepat yang mungkin bagi membina semula Gaza dalam masa dua tahun, namun pembiayaan tersebut belum tiba hingga sekarang.

Datang lewat

Seorang penduduk Gaza, Kamal Abu Nada mengadakan protes lawatan Amr Moussa. Beliau menjerkah dengan suara yang kuat di hadapan hotel di mana lokasi Amr Moussa mengadakan pertemuan dengan kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin(ada media yang menyebut kumpulan-kumpulan pemisah Palestin), "Kamu datang lewat, darah kami dah kering".

"Kenapa kamu datang?", persoal Kamal Abu Nada yang merupakan seorang Pengerusi Yayaysan Perbankan Al-Quds(Pendidikan, Pembangunan dan Maklumat).

Beliau menyebut lagi, "Kamu hanya datang untuk lepaskan bebanan kamu, bukannya demi untuk membantu penduduk Palestin."

Dalam pertemuan Amr Moussa dengan Yayasan dan Pertubuhan Masyarakat, Kamal Abu Nada berkata, 'Lebih baik utamakan membantu Mesir sebelum membantu penduduk Palestin iaitu bebaskan dirinya(Mesir) dari terikat dengan sebarang perjanjian-perjanjian yang membuat tekanan kepada pemimpin-pemimpinnya dan melarang mereka dari berdiri kukuh di pihak Palestin.

Sementara itu, beberapa dikalangan media massa menyebut bahawa lawatan Amr Moussa ke Gaza telah terlambat berikutan Gaza telah dikunjungi wakil-wakil Negara dan pemimpin barat yang tidak putus-putus setelahmana Israel melancarkan perang ke atas Gaza.

Sumber 13/06/2010, berita Al-Jazeerah, web berita Al-Jazeerah dan web berita safa.ps

0 comments:

Post a Comment

Artikel Popular

Dairy

 

Ibnu Ir Fadzil Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal